Seizoen 2020 ( ? )

15 April 2020

Wat een prachtig voorjaarsweer hebben we al enkele weken hier in Nederland. Na een paar natte maanden is het de laatste weken volop genieten van blauwe luchten en veel zon. Ideale omstandigheden om duiven in topconditie te krijgen. Maar heeft het wel zin? Dat is de vraag die leeft onder de liefhebbers en ook bij ons. Vanwege de corona perikelen is de start van het seizoen uitgesteld, maar komt er nog wel een seizoen, met name voor de oude duiven en misschien ook wel voor de jonge duiven?

We gaan het zien. Voorop staat nu dat we met z’n allen moeten proberen het virus uit te bannen en gezond te blijven. Duivensport komt dan even op plaats 2. Niettemin proberen we wel om de duiven goed aan de start te krijgen mocht die er komen. Onze weduwnaars zitten nog samen met hun duivinnen (met deze duivinnen vliegen we niet) te broeden nadat ze een ronde jongen groot gebracht hebben in februari/maart.

De weduwduivinnen waar we mee vliegen zitten al een aantal weken gescheiden maar komen wel wekelijks bij hun doffer (waar we niet mee vliegen).

De duiven voor de grote fond of ZLU vluchten zitten nog allen bijelkaar op een hok met een overvloed aan zitplaatsen.

De weduwnaars komen 4x per week los en de andere duiven vrijwel dagelijks. Ze trainen enorm, en ook de overlast van de havik is enorm. Ook de vroege ronde jonge duiven komt al lekker buiten en hebben hun paramyxo enting al gehad.

Alle duiven, jong en oud, worden verduisterd, zo’n 13 tot 14 uur per dag.
Als het moet houden we dit ook met de oude duiven vol tot half/eind juni.

In België (Team Hooymans Be) is ook alles rustig en zitten de duiven op vlieggewicht. Wel is alles gekoppeld om rustig te houden. Verder heeft u op Pipa kunnen lezen dat we samen met Wout Spierings een tweede Team Hooymans Belgium gaan vormen. Dit zal zijn in het zuiden van Belgïe zodat we zowel in het zuiden als in het noorden (Mol) een vlieghok hebben om onze duiven te testen. Lees meer hierover door op de link te klikken: https://www.pipa.be/nl/newsandarticles/reports/jan-hooymans-en-wout-spierings-slaan-handen-in-elkaar-en-vormen-een

In Engeland, Team Hooymans UK, zat alles ook strak om te vlammen op de eerste vlucht maar zijn ook de teugels gevierd. We hebben gelukkig nog nét een aantal jongen kunnen sturen naar UK, nipt voor de lock down. De planning was dat er nog een aantal jonkies eind maart verstuurd zouden worden maar dit is helaas niet meer gelukt.
Bij Christian, Team Hooymans NL , is ook alles rustig en staat de Gouden Duif op de schoorsteenmantel. Wat een fantastische happening is die Gouden Duif viering, zeker als je 1e Gouden Duif Winnaar van Nederland mocht worden. En niet te vergeten dat Team Hooymans UK 1e Gouden Duif Winnaar van UK & Ireland werd. Lees hier meer over de huldiging: https://www.deduif.be/nl/nieuws/gouden-duif-2019-het-domino-effect

Op het kweekhok gaat het ook naar wens. De kweek verloopt vrijwel vlekkeloos en naar het lijkt beter dan ooit tevoren. Zou het aan de nieuwe accomodatie liggen?
Met New Harry en Harry Junior hebben we voor de strategie “Toekomst” gekozen. Hiermee bedoelen we dat onze focus dit jaar niet ligt op jongen kweken voor het vlieghok maar voor speciale koppelingen voor ons kweekhok. Zo hebben we enkele oude waardevolle duivinnen geselecteerd voor deze doffers, zoals de 10-jaar oude Alexia of de 11-jarige “Sister Harry 422” (moeder 1e NPO) en de 9-jarige “Sister Harry 565” (moeder van Miss Harry Jane, duurste jonge duif ooit in publieke veiling, meer dan 140.000 euro!). De in onze ogen beste jongen van deze koppelingen willen we rechtstreeks op ons kweekhok plaatsen. Uit dergelijke koppelingen zijn in seizoen namelijk al 2 nationale overwinningen geboekt en in 2018 ook al een nationale overwinning tegen meer dan 14.000 duiven en dat is voor ons reden genoeg om nu de koe bij de horens te pakken. Deze inteelt koppelingen zijn voor onze stamvorming erg belangrijk, ook om het superbloed van het “stamkoppel” (Jonge Bliksem x Dirkje” vast te houden. En misschien dit seizoen, waar het nog onzeker is óf we wel (jonge) duiven kunnen spelen, de beste keus die we hadden kunnen maken.

Voor iedereen: blijf gezond en let een beetje op elkaar.

Laatste nieuws

Niergnies, 13-06-

Saturday, June 13, we participated for the first...

Agenda

HOOYMANS PIGEONS


Noordbeemderweg 2
5331 LG Kerkdriel

T: +31 (0)612 393 614
info@hooymanspigeons.com