Over ons

 

“HeFoto-eerste-duivenhokt begon allemaal rond mijn 10e levensjaar. Mijn ouders woonden in de polder, in dezelfde straat, waar ik nu nog steeds woon. Als enig kind van hardwerkende jonge ouders, vermaakte ik mezelf rondom het huis. Ik had dan ook overal hokjes met verschillende dieren, zoals kippen, konijnen, een hond en ook duiven. En het waren dus de duiven waar ik steeds meer in geïnteresseerd raakte, al was het maar voor het kweken van diverse kleuren. Al vrij snel daarna, in 1981, werd ik lid van de duivenvereniging in Kerkdriel.

Zoals iedereen in de duivensport ben ik gestart door duiven te krijgen van bijna iedereen in mijn vereniging. Tot ik in 1985 naar Jan Theelen belde en van hem mijFoto-Jan-10-jaarn eerste 2 fondduifjes kreeg. Vervolgens ben ik daar nog vele malen geweest voor nog meer duiven en kocht ik bij zijn totale uitverkoop in 1989 een aantal kinderen uit zijn legendarische 510.
Ook ben ik bij de gebroeders Kuijpers een aantal keren geweest en niet te vergeten, de gebroeders Saya, waar ik kind aan huis was. Bij de gebroeders Saya heb ik 12 kinderen van de Abor aangeschaft. Door mijn drukke werkzaamheden op het compostbedrijf was ik echter niet in staat het uiterste uit de vliegduiven naar boven te halen. In verenigingsverband waren de prestaties wel goed, maar op landelijk niveau minder.

In 1985 werd ik algemeen kampioen van onze vereniging. Harry Vissers was destijds mijn eerste leermeester en daar had ik toen al veel aan te danken. De jaren daarna ben ik op stage gegaan bij compostbedrijven op diverse plaatsen in de wereld, om vervolgens samen met mijn vader onze eigen composteerbedrijf te beginnen. Mijn vader en moeder hadden totaal niets met duiven, vandaar dat Harry Vissers de duiven voorzag van water en voer.

Door dFoto-Jan-en-Jane drukte met ons eigen composteerbedrijf, moest ik accepteren dat de prestaties op de tweede plaats zouden komen. Met de overnachtfond kon het toch wat meer lijden, was de redenatie. Ik moest genoegen nemen met af en toe een kopprijs, maar er zat zeker geen vaste lijn in. Harry verzorgde de duiven, voor zover mogelijk, en we beleefden samen ontzettend veel plezier aan de duivensport. Ook bij Bertus de Leeuw koffie drinken en lekker melken met een groep duivenmelkers uit onze vereniging was en is voor mij duivensport.

Helaas is Harry op zijn 63e jaar veel te vroeg gestorven. Zijn goede vriend Herman van Kraanen die toen al regelmatig over de vloer kwam heeft de taken van Harry overgenomen. Helaas is ook Herman veel te vroeg op zijn 54e jaar overleden. Zijn broer Cees van Kraanen heeft mij een paar jaar geholpen, zodat ik iemand kon zoeken.

Eind 1997 ontmoette ik Cor de Heijde en was meteen onder de indruk van vooral zijn homogene stam duiven. Al snel bleek dat wij een gezamenlijke passie hadden, namelijk het kweken van topduiven. Na strenge selectie van mijn eigen soort, ben ik voor het grootste gedeelte overgegaan op duiven van Cor de Heijde. De jaren die volgden, werden verschillende ronden jongen bij Cor gehaald, om ze vervolgens in het najaar uit te selecteren en de beste dan op het kweekhok te plaatsen. Dit gebeurt tot op heden nog steeds. Ook andersom worden duiven uitgewisseld. Zo heeft Cor na de verschrikkelijke diefstal van 2009 gelukkig weer duiven van zijn eigen stam terug kunnen halen.Foto-harry-en-bertus

Naast het spelen op de overnachtfond, had ik de ambities om ook uit te blinken op de dagfond vluchten.
Via een klant van onze compostfabriek kwamen we in contact met Gaby Vandenabeele uit het Belgische Dentergem. Niet lang daarna volgde een eerste hokbezoek aan deze grootmeester en ik was direct onder de indruk van de kwaliteit en uitstraling van zijn duiven. Na overleg met Gaby hebben we in zijn kweekhok verschillende zware inteelt koppelingen gemaakt met duiven uit de “Kleinen” lijn. De jonge duiven uit deze koppels verhuisden naar Kerkdriel om ze vervolgens een jaar later te koppelen aan onze huidige stam.

Niet lang daarna begon ik regelmatig een vroege duif te draaien terwijl de verzorging van mijn duiven maar heel matig was door de drukke werkzaamheden in de compost fabriek. De “Jonge Bliksem” was vanaf het begin een zeer goede kweker maar mijn gevoel zei dat het nog beter kon als ik maar een speciale duivin kon vinden. Deze duivin die werd gevonden en het werd uiteindelijk “Dirkje”. TijdFoto-Jan-en-Corens een verkoop van Gerard Koopman kocht ik een van de laatste kinderen van de wereldberoemde “Kleine Dirk”. Het resultaat is inmiddels wereldwijd bekend; een superkoppel is geboren met “Harry” als absolute vaandeldrager van de kolonie. Ook broers en zussen van “Harry” zijn onnavolgbaar in zowel vlieg als kweekprestaties.

Omdat ik wederom bezig was met het bouwen van een nieuwe composteerbedrijf en het nog drukker zou krijgen zocht ik deze keer naar iemand die zich full-time in ging zetten, 7 dagen per week. En zo geschiedde, vanaf 2009 met de komst van Piet Broeders. Sinds zijn komst zijn de vliegprestaties met grote stappen vooruit gegaan met als gevolg vele top 10 NPO klasseringen. Vanaf herfst 2014 heeft Mario Bambacht de dirigeerstok overgenomen. In begin 2015 is ook Christian van de Wetering toegetreden om de verzorging van de kweekduiven, de website en de administratie op zich te nemen. Op deze manier proberen we als team tot topprestaties te komen en het plezier van de duivensport te delen”.

Kerkdriel, Jan Hooymans

 

Laatste nieuws

05 Maart

Nog anderhalve maand en het vliegseizoen 2024 is...

Agenda

HOOYMANS PIGEONS


Noordbeemderweg 2
5331 LG Kerkdriel

T: +31 (0)612 393 614
info@hooymanspigeons.com