Reportage Pipa: Jan Hooymans (Kerkdriel, NL) heeft met Harry Junior een beoogd opvolger voor zijn legendarische topkweker Harry

12 december 2017

Vandaag is op Pipa een reportage over Hooymans Pigeons geschreven.

Lees hieronder het hele verhaal.

Jan Hooymans (Kerkdriel, NL) heeft met Harry Junior een beoogd opvolger voor zijn legendarische topkweker Harry

Jan Hooymans heeft met Harry Junior een veelbelovende opvolger voor zijn huidige stamvader Harry. Als jaarling geeft het kweektalent vier kinderen die topprestaties kunnen voorleggen waaronder twee felbegeerde teletekstvermeldingen. Bijzonder knappe referenties die hem in de voetsporen van vader Harry en halfbroer Beauty Harry doen treden.


Jan Hooymans poseert met Beauty Harry, zoon van Harry en halfbroer van Harry Junior

Harry Junior toont direct zijn kweektalent

NL2016-1663140 Harry Junior behoort tot de laatste kweeklichting van het fenomeen Harry. Harry Junior mag gerust gezien worden als een tactisch hoogstandje van kweker Jan Hooymans. Het vervolg van deze reportage zal daarover alle duidelijkheid verschaffen. In het eerste jaar (2017) dat Harry Junior als jaarling voor nageslacht heeft gezorgd boeken zijn kinderen direct opmerkelijke resultaten. Dat dit bovendien geschiedt op verschillende hokken zegt heel veel over de kwaliteit van zijn jongen. Oordeelt u zelf over de resultaten (de pedigrees bekijkt u door op het betreffende ringnummer te klikken):

NL17-1410057 Alies (gespeeld door Jan Hooymans)
9e NPO Melun afdeling 7 tegen 6025 d.(teletekstvermelding)
NL17-1410355 Daughter Harry Junior (gespeeld door Christian van de Wetering)
9e NPO Roye afdeling 7 tegen 8755 d.(teletekstvermelding)
NL17-1410356 Son Harry Junior (gespeeld door Christian van de Wetering)
1e Asduif P.V. de Maasbode te Kerkdriel
4e Asduif regio C1 afdeling 7
7e Niergnies tegen 2.942 d.
32e NPO Pt St Maxence afdeling 7 tegen 7.536 d.
NL17-1410552 Child Harry Junior (gespeeld door John Crehan)
7e Yeovil (combine) tegen 2438 d.

In het bijzijn van Jan Hooymans en teamlid Christian van de Wetering, mochten ondergetekende en PIPA-agent Ad Fortuin Harry Junior aanschouwen. We kunnen u verzekeren dat die blauwe doffer een mordante uitstraling heeft, bijzonder zacht gepluimd is en over opvallend sterke stuiten beschikt. Jan Hooymans voegt daar aan toe dat hij van het Harrymodel is (breed van voren). Bij het vastnemen van Harry Junior blijkt duidelijk hoe een bijzondere duif Jan Hooymans nog altijd weet te raken. Jan wordt volledig gepakt door de prachtige vetblauwe doffer.


Jan Hooymans denkt met Harry Junior de opvolger van Harry in huis te hebben

Ook halfbroer Beauty Harry vererft super

In hi√ęrarchie staat naast Harry Junior zijn halfbroer NL12-1784621 Beauty Harry, die in 2012 het levenslicht zag uit de koppeling Harry x NL11-1912576 The Beauty 576 (Kleindochter Jonge Bliksem x Dirkje). Het was Jan Hooymans niet ontgaan dat Beauty Harry in 2014 en 2015 een stel bijzondere kinderen op de wereld had gezet. Een daarvan was New Harry, die door¬†twee keer een zeer groot concours te winnen, telkens met voorsprong en bij kopwind (NW en NO), in de voetsporen van grootvader Harry trad.¬†In zijn eerste kweekseizoen (2017) klopt New Harry al stevig aan de door, dat bewijzen de referenties van New Harry zelf en de New Harry-lijn.¬†Hij is dan ook het paradepaardje van de superkinderen die Beauty Harry in de afgelopen jaren kweekte:

NL14-1219811 New Harry
1 Niergnies  afdeling 7 14738 d.
1 Pont-St.-Max afdeling 7 12894 d.
1 Melun    regio    1046 d.
9 Troyes    NPO     6390 d. (1070 m/min als jonge duif)
NL15-1839408 Dreameye Harry
1 Quiévrain        11337 d.

NL15-1858921 Max (gevlogen bij Team GPS)
1 Nationaal asduif PIPA-ranking (midfond jonge duiven)
1 Sézanne          740 d.

NL15-1839407 Star Harry (helaas als jaarling verspeeld)
1 Quievrain  Regio    3.513 d. (1243 m/min, 10 m/min voorsprong)
4 Duffel    NPO Afd.7  5.434 d.
9 Niergnies  Regio    1.834 d.

Bekijk hier de talloze topprestaties die Beauty Harry-nazaten in de laatste vier seizoenen bijeen wisten te vliegen.

Bovendien was het Jan snel duidelijk geworden dat al die kinderen ook nog eens dezelfde moeder hadden. Die duivin vertoefde op de hokken van Christian van de Wetering en luisterde naar de naam Stareye. Er was Jan Hooymans alles aan gelegen om Stareye naar Kerkdriel te halen. Niet om, zoals voordehandliggend, te koppelen tegen Beauty Harry maar tegen diens illustere vader Harry zelf. Het resultaat mag bekend zijn. Stareye fungeerde in 2016 als een van de laatste partners van Harry en werd moeder van Harry Junior. Blader hier door de uitgebreide pedigree van Harry Junior. Harry Junior is derhalve een zoon van Harry en een halfbroer van Beauty Harry (zelfde vader) en een halfbroer van New Harry (zelfde moeder).

Specifieke kweekstrategie

Jans passie om topduiven te kweken is zo mogelijk nog groter dan zijn drang naar grote prestaties op de vlieghokken. De voldoening vindt Jan in de sprankelende prestaties die wereldwijd, mede door de inbreng van Hooymans duiven, worden geleverd. Jan zegt er zelf het volgende over: “Met Harry heb ik het geluk gekend over een topduif te mogen beschikken die nadrukkelijk zijn stempel in de duivenwereld heeft gedrukt. Ik heb steeds in mijn gedachten meegenomen wat ik over tien jaar van deze topper nog op het hok wilde hebben. Daardoor heeft mijn wil om de genen van Harry te verankeren naar de toekomst het vaak gewonnen van mijn drang naar prestaties op korte termijn¬†waardoor veel kinderen van Harry direct naar het kweekhok verhuisden.”

Opmerkelijke Family Tree

Met die bewuste strategie heeft Jan een brug geslagen naar de toekomst rondom zijn miraculeus vlieg- en kweekwonder Harry. Die fameuze doffer is de meest spraakmakende telg uit het al even legendarische koppel Jonge Bliksem x Dirkje. Dat illustere kweekpaar heeft de naam Jan Hooymans wereldwijd naam en faam bezorgd. Het verhaal van de NL07-2007621 Harry heeft daar een geheel eigen hoofdstuk aan toegevoegd. Als vliegduif werd Harry, mede door zijn overwinningen op Blois en Chateauroux tegen resp. 37728 en 22340 duiven, gekroond tot 1e Nationaal Asduif in de competitie WHZB (2009). Op het kweekhok heeft hij zijn vliegprestaties mogelijk nog overtroffen. De referenties van kinderen en kleinkinderen van die wonderlijke duif zijn nauwelijks nog samen te vatten. Alleen al in het jaar 2017 zijn kinderen en kleinkinderen goed voor 27 overwinningen (zonder dubbelingen) waaronder vier NPO zeges en een nationale overwinning in Sector I.¬†Blader hier door de referenties van Harry¬†en¬†lees hier de referenties van Harry’s broers en zussen. Let wel: het betreft enkel een overzicht van het jaar 2017.


De family tree van Harry met direct daaronder zijn zonen Beauty Harry en Harry Junior en hun directe kinderen
Bekijk de collega van de Harry-dynastie hier in groter formaat

Regeren is vooruitzien

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Jan Hooymans continue bezig is met het verfijnen van zijn duivenstam. Om aan zijn kweekbestand kwaliteit toe te voegen dient een selectie te worden gemaakt uit hetgeen de duivensport in het hoogste segment¬†aan de aanbodzijde¬†beschikbaar heeft. Dat Jan onlangs beslag wist te leggen op Yolanthe¬†(foto),¬†die in het vliegseizoen 2017 (voor Hans Hak) maar liefst twee NPO overwinningen liet optekenen, en daarnaast op Olympic Magnum (D & P Soepboer), 1e PIPA ranking Beste Fondduif van Nederland 2016 ‚Äď 3 prijzen en Olympiadeduif cat. C in Brussel, zegt in alle opzichten genoeg over de ambities van Jan Hooymans. Olympic Magnum is overigens een 25% Hooymans duif. Dat beide raspaardjes zich op het kweekhok¬†mogen bewijzen met Harry Junior als partner lijkt slechts¬†een kwestie van tijd.


Olympic Magnun, een van de investeringen in de diepte waarmee Jan Hooymans aan de top wil blijven meedraaien

Laatste nieuws

31 Mei

De eerste 5 maanden van het nieuwe jaar...

Agenda

HOOYMANS PIGEONS


Noordbeemderweg 2
5331 LG Kerkdriel

T: +31 (0)612 393 614
info@hooymanspigeons.com