Maart roert zijn staart….

17 maart 2015

Deze uitspraak klopt vaak heel aardig…zo ook deze weken. Overdag is het zonnig en rond de 15 graden, ’s nachts vriest het…afwisselend met regenachtige of mistige dagen. Ideaal weer om de duiven uit vorm te houden en dat is precies wat we willen.

Het is een mooie periode in het jaar, vinden wij. Alles en iedereen in de natuur krijgt weer ‘zin’…Het vliegseizoen staat voor de deur. Op 11 april start bij ons in Afdeling 7 de eerste vitessevlucht.
De weduwnaars dagfond zijn inmiddels gescheiden en hun jongen (overgelegd van de kwekers) zijn gespeend. Ze zijn flink aanwezig op de hokken, met name de late jonge doffers van 2014 zijn erg druk en loeien liefst de hele dag. Er zitten een paar ‘klootviolen’ bij die proberen de nestbak van hun buurman in te pikken uit verveling dus het is oppassen geblazen. ’s Ochtends vroeg in de kou mogen ze een uur, anderhalf uur naar buiten. ‘Dankzij’ de roofvogels, trainen ze best aardig, maar we verplichten ze niks. Afgelopen week zijn ze geënt tegen Paramyxo. We voeren ze karig met een lichte mengeling en we verdonkeren de hokken wat.

De weduwduivinnen zitten al hoog in de lucht

De weduwduivinnen zitten al hoog in de lucht

De weduwduivinnen voor de dagfond zijn tweemaal gekoppeld geweest tegen de ‘reservedoffers’. De eerste maal zijn ze 14 dagen na het koppelen gescheiden en de tweede maal mochten ze een paar dagen langer van hun partner genieten. Enkele (oudere) duivinnen hebben zodoende wel tweemaal een koppel eieren gelegd, maar geen jongen grootgebracht. Eitjes zoals die van “Jantine” hebben we overgelegd, zodat we van haar toch jongen hebben…zeker de moeite waard want uit een kleindochter van Jantine kweken de gebroeders Scheele de 5e Nationale Asduif Jong WHZB afgelopen seizoen 2014! (Jantine stond toen tegen de Harry gekoppeld). Zelf wint Jantine ook een 9e NPO Bourges, 16e NPO Chateauroux, 25e Prov. Nijvel enzovoorts en ze is een directe dochter van de “James Bond” (broer Harry).
Sinds half vorige week staan de duivinnen ook op weduwschap en ook hier voeren we karig en verdonkeren we de hokken.

De ZLU duiven gaan we eind maart koppelen. De jaarlingen zijn nog hun broedbak aan het uitzoeken, er zitten er een paar bij die niet makkelijk hun keus kunnen maken. Maar het komt goed.

Inmiddels zitten er ruim 200 vroege jonge duiven, alles komt voorzichtig buiten en de oudsten vliegen dat het kraakt. Alles is geënt tegen Paramyxo en eenmaal per dag krijgen ze volle bak kweekvoer. Bij de jongen zijn we ook gestart met het geven van Wonderpigeon over het voer, een nieuw product. Verder geven we ze 1x per week wat Belgasol.

Het is een flinke ploeg maar vanwege de verliezen van de afgelopen jaren bij de jongen  (en bij de ouden) hebben we de aanvulling hard nodig. Hopelijk blijven we dit jaar gespaard voor de grote verliezen want het is toch zonde als je veel beloftes kwijt moet raken. Tussen de vroegen zitten ook een ongeveer 50 ZLU duiven. We kweken ook nog een aantal (fond/ZLU)jongen voor de natour zodat we ons ‘ochtendlossinghok’ kunnen versterken. Ook willen we weer een mooi ploegje voor Zuid Afrika kweken, zodat onze duiven ook daar getest worden.

Ook hebben we weer enkele foto’s van kweekduiven toegevoegd, zie kweekduiven.
Onder meer van “Roney”, ‘Blauwe Bink’, ‘Drietjes’, “Jeanette” (broers / zussen Harry) en van “Mother Henkie” een super kweekduivin die we eind 2012 bijhaalden.

Roney

Roney

 

Iedereen veel succes en plezier bij de voorbereidingen van de vliegers !

Laatste nieuws

Verpulverende uit

Vorige week voltooide Team Hooymans BE een stout...

Agenda

HOOYMANS PIGEONS


Noordbeemderweg 2
5331 LG Kerkdriel

T: +31 (0)612 393 614
info@hooymanspigeons.com