05 Maart

5 maart 2024

Nog anderhalve maand en het vliegseizoen 2024 is een feit. De kriebels zijn al volop aanwezig en de focus wordt scherp gedraaid.

Alles komt regelmatig los en de gezondheidscheck is gedaan. Onze vliegduivinnen zitten met grote jongen en de vliegdoffers met aangepikte eieren. De zware fondduiven hebben we verhuist naar een andere kant van het vlieghok en hebben nu de ochtendzon op hun afdeling(en), als de zon schijnt tenminste. Ook op de andere vlieghokken, in Wijk en Aalburg en in Mol en Desselgem, Belgiƫ, neemt de gezonde spanning toe en worden de laatste puntjes op de i gezet. In Nederland begint de vitesse op 20 april en de eerste dagfondvlucht staat gepland op 1 juni, dus dat is over minder dan 3 maandjes. Bij onze zuiderburen staat de eerste nationale vlucht al een week eerder op de kalender.

De kweek draait hier nog op volle touren. De Belgische hokken zijn grotendeels voorzien en vanaf nu worden ook de andere hokken voorzien met de derde ronde die nu in de schotels ligt. De meeste (bewezen) kwekers zijn met de vierde ronde (of zelfs vijfde ronde) bezig omdat we ook jongen onder de vliegduiven en voedsterduiven kunnen schuiven. Op deze manier kunnen we onze duiven ontzettend snel keihard aan de tand voelen in verschillende competities en op verschillende locaties. Als liefhebber is het net een ‘snoepwinkel’ om door het kweekhok te lopen, met zoveel winnaars en asduiven waar we mee kweken. Nationale winnaars in BelgiĆ« en Nederland, NPO winnaars, teletekstduiven, asduiven, olympiade duiven, 1e prijswinnaars, duiven met een lange erelijst kopprijzen,.. alles is vertegenwoordigd en nu maar afwachten wat de kweek weer gaat brengen.

Regelmatig krijgen we ook vraag naar wat nu onze beste duif is of wat de favoriet is. Maar dat is simpelweg bijna niet te beantwoorden en blijft dan ook altijd een persoonlijke smaak. De 1 houdt van grotere en de ander van kleinere duiven. De 1 heeft liefst een kras of blauwe met een staaloog, zoals Harry, New Harry of Kleine Harry, terwijl een ander graag een rode met een geeloog ziet zoals Red Harry. De 1 ziet liefst een winnaar in groot verband en een ander ziet liever een allrounder met veel prijzen 1:100 of 1:1000 of een olympiade-duif. Weer een ander geeft niet de voorkeur aan de topduif zelf maar aan hun ouder(s), zeker wanneer dit kwekers zijn die meerdere topduiven gegeven hebben. Op ons hok is dan ook enkel plaats voor de witte raven zelf of voor hun ouders, of voor bijzondere kinderen van de cracks (en/of samenkweek). Zodoende blijven de ultieme Harry-genen ook anno 2024 nog springlevend wat we hopelijk komend seizoen weer gaan terug zien in spetterende prestaties.

Onlangs was ook weer de Gouden Duif viering. Een top happening die uiteraard al jaren bij ons op de vaste kalender staat. Altijd leuk om zoveel liefhebbers te kunnen spreken en (nogmaals) een dikke proficiat voor alle winnaars. Hieronder een foto van Jan en Silviu met John van Wanrooij (Geffen) en Henrik (AfrikaPro) bij de Gouden Duif.

Henrik – Jan – Silviu – John

 

Laatste nieuws

25 april

Afgelopen weekend vlogen we vanuit Kerkdriel de eerste...

Agenda

HOOYMANS PIGEONS


Noordbeemderweg 2
5331 LG Kerkdriel

T: +31 (0)612 393 614
info@hooymanspigeons.com